Motivul surprinzător pentru care ne curentăm atunci când atingem diverse obiecte. Cum să scăpăm de acest calvar

Şocul pe care întreg organismul îl resimte în momentul în care te curentezi nu este niciodată plăcut. Nu o dată ţi s-a întâmplat să tresari când pui mâna pe portiera maşinii, când atingi o altă persoană sau un scaun metalic. Fenomentul este cunoscut în fizică şi se întâmplă atunci când te îmbraci cu haine sintetice sau când te afli într-un mediu umed. Poţi apela la câteva trucuri pentru a scăpa de această situaţie neplăcută. 

Electricitatea statică este cauzată de diferențele de sarcină între corpuri, care sunt generate de acumularea sau pierderea de electroni. În mod normal, corpurile sunt electropozitive, adică au mai mulți electroni decât protonii lor, ceea ce înseamnă că sunt slab polarizate. Totuși, în anumite condiții, cum ar fi atingerea unui obiect cu o sarcină ridicată, cum este un material izolant sau un obiect metalic, sarcina uneia dintre ele poate să se transfere pe cealaltă.

Wojtek, ursul – soldat care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Scoțienii i-au ridicat statuie

Această descărcare electrică stimulează terminaţiile nervoase de la nivelul pielii, se transmite pe cale nervoasă astfel încât este perceput la nivel central ca şi cum ar fi o stimulare electrică a terminaţiilor, ca un fel de curentare. De fapt trece un curent prin sistemul nervos periferic ceea ce se recepţionează la nivel central. E un stimul care nu intră nici în categoria durerii, nici senzorial tactil. E un curent electrostatic. Cu toţii în şcoală am făcut acele experimente pe broaşte. Se folosea un curent pentru a stimula terminaţia, moment în care muşchiul este stimulat şi se contractă. Aşa se întâmplă şi aici dar acel stimul nu este ceva indus, e doar o descărcare electrostatică prin încărcarea corpurilor din jur electric, prin fenomenul de frecare, explică specialiștii.

Cum să scăpăm de aceată neplăcereCumpără produse antistatice

Suprafeţele din lemn, plastic etc pot fi curăţate cu ajutorul produselor antistatice. De exemplu, în locul unei cârpe obişnuite de şters praful poţi folosi un pămătuf antistatic. Suprafeţele mari din plastic care au fost vopsite ar putea să fie încărcate cu energie statică.

Un degresant antistatic reduce şi îndepărtează sarcina electrostatică cu care s-au încărcat suprafeţele din plastic.

Nu uita că materialele volatile trebuie ţinute departe de zonele în care este posibil să se producă energie statică.

Legea care lovește în stăpânii de câini și pisici. Cum îi poate obliga asociația de proprietari să scoată bani mai mulți din portofel

Nu folosi materiale sintetice

Plasticul, materialele sintetice, hârtia sunt câteva dintre acele lucruri care produc energie statică. Nu cumpăra bluze, haine, încălţăminte şi accesorii din materiale sintetice, deoarece, când le îmbraci, ai putea să te trezeşti cu o mulţime de scântei care să te „pişte” peste tot.

Dacă însă trebuie să foloseşti astfel de materiale, atunci aşează între ele un strat de bumbac, pentru a scădea riscul de electricitate statică.

Evită frecarea

Frecarea este alt fenomen care poate produce energie statică. De exemplu, picioarele târşâite pe covor, papucii sau şosetele, la contactul cu fibrele covorului, prin frecare, pot provoca energie statică.

Este recomandat să nu foloseşti covoare din fibre sintetice. Există spray-uri antistatice pentru covoare pe care le poţi folosi.

Poţi folosi balsam de rufe amestecat cu apă pentru a peria covoarele şi a elimina astfel riscul electrizării.

Locuri unde este interzisă oficial „evacuarea fiziologică” în mare. Autoritățile au prevăzut amenzi usturătoare pentru turiștii cu probleme de vezică urinară